Pomoc pre španielske banky bude výrazne nižšia než 100 mld. eur

16.09.2012 Celý región

Nikózia 15. septembra (TASR) - V najbližších dňoch by sa malo vyjasniť, koľko potrebuje Španielsko na sanáciu domácich bánk, myslí si cyperský minister financií Vassos Shiarly. "Očakáva sa, že suma bude výrazne nižšia než 100 miliárd eur, na ktorých sa pôvodne dohodla Euroskupina a Trojka," povedal Shiarly v Nikózii po rokovaní s rezortnými kolegami z Európskej únie (EÚ). Cyprus je aktuálne na čele EÚ a toto rotujúce predsedníctvo bude zastávať do konca roka.

Aj spolkový minister financií Wolfgang Schäuble potvrdil, že Španielsko bude pre banky potrebovať menej, než sa pôvodne očakávalo. "Podľa terajšej situácie pomoc pre Španielsko bude výrazne pod hornou hranicou 100 miliárd eur." Podľa Schäubleho ministri financií pozitívne zhodnotili doterajšie reformné úsilie Madridu. "Španielsky minister veľmi presvedčivo ukázal, že krajina je na správnej ceste."

Ministri financií eurozóny v júli prisľúbili Španielsku finančnú pomoc na konsolidáciu bánk vo výške do 100 miliárd eur. Z toho 30 miliárd eur je k dispozícii ako okamžitá pomoc. Veľké španielske finančné inštitúty sa dostali do problémov pre spľasnutie realitnej bubliny.

Shiarly uviedol, že zatiaľ nie je istá výška pomoci pre Cyprus. Cyprus požiadal o medzinárodnú finančnú pomoc koncom júna. Špekuluje sa, že jej výška dosiahne 10 miliárd eur. "Rokovania o memorande o porozumení môžu byť uzavreté v priebehu mesiaca," domnieva sa Shiarly.

Cyprus okrem toho požiadal Rusko o úver vyše 5 miliárd eur. Shiarly uviedol, že Moskva sa zatiaľ nerozhodla. Rusko poskytlo Cypru už na konci vlaňajška úver vo výške 2,5 miliardy eur so 4,5-% úrokom.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región